Hela Sverige Bakar 2017 | Inspiration | Recept

Äntligen bullbak!

November 15, 2017

Jag är en av de sex bästa hemmabagarna i Hela Sverige Bakar 2017. Jag får nypa mig i armen hela tiden för att verkligen inse att det är så det är. Tävlingen i alla ära, men alla dessa underbara människor jag lärt känna såsom deltagare och alla proffsiga och duktiga i produktionen. Jag är så otroligt tacksam att jag fått vara med om detta äventyr. Jag är så stolt och nöjd över mig själv, att jag vågade och valde att köra mitt race med fokus helt och hållet på lust och glädje. Det är tufft, svettigt och konkurrensen är stenhård, men jag älskade (i stort sett) varenda sekund jag bakade tillsammans med alla dessa begåvningar runt omkring mig.

 

Jag älskar att baka bullar! Även om allt inte gick helt och hållet som jag planerat i gårdagens avsnitt och vårt sötebrödsbak så tyckte Johan Sörberg och Birgitta att mina bullar var bra! Jag är så glad och stolt att de gillar mina bullar. Det är ingen enkel match att baka 3 olika sorters bullar och med smaker som går utanför boxen. Det gör inte det hela enklare att detta ska ske på 2 timmar i ett tält i ca 12 graders värme. Kan kännas som ett omöjligt uppdrag, men det mesta verkar funka när man fokuserar och bara kör på stenhårt. Jag var lite orolig för mina bullar blev nästan brända. Jag hade så hög temperatur i ugnen för att överhuvudtaget hinna grädda alla bullar, så de fick väl mycket färg. Även om saker och ting inte går som man planerat kan det faktiskt vara bra nog ändå.

 

Birgitta berättade för mig att när hon gick på husmorsskolan och skulle examineras i sötebrödsbak så hade hon gräddat sina bullar precis så här, för att hon tycker så mycket om bullar med färg. Hon hade inte fått godkänt:) Jag fick godkänt med beröm och kände där och då att jag bara kunde tacka för kaffet och lägga mig ner och dö. Bagarmästaren Johan Sörberg och kakornas drottning tycker om mina bullar. Livet är fulländat.

Här kommer recepten på mina bullar. Håll till godo och hör gärna av er om något är oklart i mina recept eller bara för att berättar vad ni tycker.

Allt gott,

Jennie

 

Jennies syrliga äppel- och kanel sockerbullar

Deg:

50 g jäst

150 g smör

0,5 liter mjölk

2 dl sirap

3 g (o,5 tsk) salt

6 g (2 tsk) kardemumma, finmalen

ca 850 g vetemjöl (ca 14 dl) vetemjöl

Fyllning:

Äppelcurd:

750 g skalade äpplen i minder bitar (gärna en syrlig sort)

1 citron (saften)

225 g- 270 g (2,5-3 dl) socker

100 g smör

2 ägg

25 g smör

1-2 tsk kanel

Pensling och garnering: Smält smör, socker- och kanelblandning

Gör så här:

Deg:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm degspadet till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Blanda i sirap, salt, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg, Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.

Fyllning:

Skala äpplen och skär dem i mindre bitar. Lägg i en gryta och pressa över citronsaft och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme, rör om då och då, tills det blivit mos. Sila moset och lägg över moset i en ny och ren kastrull. Rör ner socker, smör och uppvispat ägg. Smaka av hur sött du vill ha det. Värm upp blandningen under omrörning. Blandningen ska inte koka utan bara sjuda och du rör hela tiden tills det tjocknar(tar ca 10 min beroende på hur fast du vill ha det).

Häll över på ren burk och förvara i kylen.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen av degen och stansa ut lagom stora bullar (ca 10 cm i diameter). Bred på lite smör, strö lite kanel och sist spritsa en lagom klick med äppelcurd och nyp ihop. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter eller tills bullarna har fått fin färg. Smält smöret. Pensla bullarna med smält smör när de fortfarande är varma och doppa dem i socker och kanelblandningen.

Rom-russinnystan med smak av apelsin

Deg:

50 g jäst

150 g smör

0,5 liter mjölk

2 dl sirap

o,5 tsk salt

Rivet skal av 2 apelsiner

ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g smör

1 ½ dl socker eller florsocker???

3-4 msk rom

Skal av 1 apelsin

Ev lite saft från apelsin beroende på tycke och smak

1 dl sultanrussin

1-2 msk rom

Pensling och garnering:

1 ägg

Sockerlag (1 dl vatten + 1 dl socker + rom)

 

Skal av en apelsin eller kanderade apelsinskal (hann inte med att göra dessa i programmet, men det blir himlans gott med kanderade apelsinskal:) Mitt recept på kanderade apelsinskal hittar du längst ner.

Lägg sultanrussinen i en skål tillsammans med några msk mörk rom.

Deg: Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm degspadet till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Blanda i sirap, salt, apelsinskal och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Gör under i tiden smörkrämen. Vispa smör, socker, rom och apelsinsskal. Vispa väl och smaka av. Ställ smörkrämen åt sidan. Ta upp russinen från rommen och hacka russinen i mindre bitar.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar. Kavla ut den till rektangulär (30×60 cm). Bred smörkrämen och russin på hela degen och vik ihop. Skär i remsor som du snor ihop till ett nystan och lägger i bakform placerad i en muffinsplåt. Låt jäsa 30 minuter.

Vispa ägget och pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 225 gr i ca 8-10 minuter. När bullarna kommer ut från ugnen pensla dem med sockerlag smaksatt med rom samt rivet apelsinskal eller helst kanderade apelsinskal.

Kanderade apelsinskal:

2 apelsiner

1 ½ dl socker

2 dl vatten

1 msk ljus sirap

Tvätta apelsinerna i ljummet vatten. Skär sedan skalet i långa tunna remsor, undvik att få med det vita som smakar beskt. Skär remsorna i tunna strimlor. Fyll en rymlig kastrull med vatten. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka i cirka 5 minuter. Sila bort vattnet och upprepa samma sak 3 gånger. Koka upp socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull över låg värme till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på låg värme i cirka 15 minuter eller tills lagen har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Lyft upp skalen och vänd runt dem i strösocker så att de blir täckta. Spara lagen och blanda den med rom. Pensla sedan de nygräddade bullarna med sockerlagen och strö över kanderade apelsinskal.

 

Lyxiga gifflar med mandelkräm

Deg:

75 gr smör/margarin
3 dl mjölk (Gräddmjölk 1,5 dl mjölk + 1,5 dl grädde)
50 gr röd jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
7-8 dl vetemjöl

Mandelkräm:
100 g sötmandel, skållad och skalad

1 dl strösocker

1 krm salt

75 g (100g) rumsvarmt smör

1 ägg (2 ägg)

Pensling:
Vispat ägg
mandelspån

Garnering:
Eventuellt lite florsocker

Smält matfettet. Häll i mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i bunken och rör ut den i mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jäsning under bakduk i 45 minuter. Gör under tiden fyllningen: Skålla och skala mandel, socker och salt i en matberedare. Tillsätt smör och mixa ihop. Tillsätt ägget och mixa ihop till en kräm.

Ta upp degen och knåda lätt. Dela i 2 delar och kavla ut varje deg till en stor, tunn, rund kaka. Sporra i 8 tårtbitar. Spritsa en klick mandelkräm vid den breda kanten och rulla in mot mitten till gifflar. Böj dem lätt och lägg dem på en bakplåt till jäsning i 30 min.
Pensla med uppvispat ägg, strö på mandelspån. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *