Hållbar livsstil | Hela Sverige Bakar 2017 | Inspiration | Mina tankar och funderingar

Cupcakes, lite insikter och lärdomar och min hyllning till Karlshamn

October 7, 2017

Jag önskar så att jag hade förstått under inspelningen att Johan och Birgitta verkligen tyckte om mina cupcakes! De sa att de var några av de mest smakrika under hela dagen. Innan jag såg programmet i tisdags hade jag inget minne av de sagt så. Jag minns bara den helt obehagliga stressen och hur fult dekorerade mina cupcakes var. Varför att det så svårt att höra och ta vara på bra saker som människor säger till en? Det är så mycket enklare att se brister, allt som kunde och borde varit bättre.

 

Att se Johans och Birgittas miner på den här bilden kan ju få vem som helst att kissa ner sig alltså. Det där med att bli bedömd är ingen enkel match. Men det verkar lite som att deras bedömning är den milda och att min egen alltid är lite vassare. Jag hade ingen aning om att jag var topptre den här dagen. Jag kände det inte alls så när jag var på plats i tältet, utan var mest glad att jag fick stanna kvar. Vi deltagare hör inte hur Johans och Birgittas diskussioner går, utan vi får bara reda på vem ska lämna och vem som är Stjärnbagare. Det är ju ändå märkligt att det ska behövas yttre bekräftelse för att jag ska känna mig nöjd, trodde nog inte riktigt jag hade det behovet längre. Sedan i tisdags har jag tänkt mycket på hur annorlunda allt hade varit för mig under inspelningarna om jag vetat att Johan och Birgitta stod i jurytältet och sa att jag var topptre i cupcakesprogrammet. Om jag hade fått veta det så hade skillnaden varit ett helt annat mentalt läge. Jag hade kanske inte bara nöjt mig med att få vara kvar i programmet utan hade haft ännu mer tillgång till min vinnarskalle. Det är så väldigt lärorikt och intressant att utmana sig själv och låta sig vara i helt okontrollerade situationer som Hela Sverige Bakar. Lärdomen av att, så här i efterhand, få reda på att jag var topptre enligt domarna (och precis klarat mig enligt mig själv) är att jag behöver öva på att inte vara så hård mot mig själv och faktiskt lyssna och komma ihåg när jag får beröm och positiv feedback. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att faktiskt berätta för människor i min närhet vad jag tycker och tänker då det kan stärka dem och hjälpa dem i sina hårda bedömningar av sig själva.

cupcakes

Inför programmet så hade vi några veckor på oss att skapa recept och provbaka inför att paradbaken. Jag insåg snabbt att cupcakes blir tufft då många är så himlans bra på det. Jag har bakat en hel del cupcakes, men bestämde mig för att verkligen anstränga mig för att få till de mest perfekta smaker och konsistenser. Jag bakade långt in på nätterna, en massa smakprov och tester bland nära och kära för att sedan börja om, utveckla och fortsätta. Uppdraget var att baka en cupcake med bär, en med nötter och en oväntad smakkombination. För mig är det väldigt viktigt att varje litet bakverk har en stor betydelse eller är som en liten symbol för mig. Min ärtiga mandelmassecuppcake med smak av punsch är en helt egen smakkombination. Punschen bestämde jag i ett tidigt skede att jag ville ha med då Carlshamns Flaggpunsch ligger mig varmt om hjärtat då tillverkningen av denna fantastiskt smakrika dryck började i Karlshamn, som är min hemstad. Punsch och ärtsoppa går hand i hand, men ärtsoppa kanske inte riktigt är den smak man vill ha en cupcake. Jag vet att jag hade sett ett recept på glass gjord på gröna ärtor och samtidigt inser jag att gröna ärtor är ju faktiskt söta. Jag börjar testa och experimentera  och till slut har jag skapat min hyllning till min fantastiskt vackra hemstad Karlshamn.

Macademianötter är min favoritnöt! Den är liksom gräddig och mild i smaken och alldeles underbar. Dadlar är en annan favorit som både ger sötma och krämig god konsistens. Macademianötter och dadlar i kombination med svag kola och salt smak, från dulce de leche och havssalt i den lena mascarponefrostingen är en helt magiskt kombination.

Min cosmopolitancupcake är lite av en symbol för min urbana sida. Jag älskar att bo mitt i Stockholm och vara en del i händelsernas centrum. Jag fullkomligt älskar fräscha, lite syrliga smaker såsom smaken av tranbär. Kombinationen av tranbär och choklad är liksom det bästa av två världar, av den mustiga fylliga chokladbottnen och täcket av chokladganache tillsammans med syrliga tranbär. Precis som den bästa kombinationen i mitt liv: att bo och leva mitt i centrala Stockholm, och att ha möjlighet att åka till vårt lantställe i Blekingeskogen så fort vi är lediga. Det bästa av två världar helt enkelt.

Efter att sett andra programmet i tisdags har det blivit ännu mer tydligt för mig hur viktigt det är att inse och förstå att vill man att något ska bli riktigt bra här i livet så måste man öva, göra om, utveckla, våga testa och kasta sig ut. Ingen kommer ihåg en fegis som finaste Andreas i årets Hela Sverige Bakar påminde mig om varenda dag bakade tillsammans i tältet. Tack för det Andreas!

Må väl,

Jennie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *