Hållbar livsstil | Hela Sverige Bakar 2017 | Inspiration | Recept

Äpple, Livet och en Äppelkladdkaka

September 25, 2017

 

Idag är det Äppeldagen. Det finns mycket fint och gott att säga om äpplen, men för mig är äpplen mest av allt en symbol för hälsa och välbefinnande. “Livet är icke, det bygges” stod det på ett rött klistermärke format som ett äpple på vårt kylskåp hemma på Hjortronstigen i Karlshamn. Varje morgon under min uppväxt när jag steg upp och det kändes lite hopplöst eller orättvist så stirrade alltid de där orden på kylskåpet tillbaka på mig, “Livet är icke, det bygges” (tror för övrigt att det var Hälsofrämjandets slogan på 80-talet). Hur irriterande och frustrerande det än var att se dessa ord varje morgon så försöker jag faktiskt leva efter just detta mantra än idag. Bara för att något är som det är just nu behöver det inte alltid vara så. Jag har möjlighet att förändra och skapa mitt liv. Varje dag är en ny dag. Ingenting är självklart och mycket kan vi faktiskt styra själva.

Förändring kräver mod, det kräver att vi vågar testa nya saker och nya okända vägar. Det är ju väldigt logiskt och enkelt egentligen, om vi gör som vi alltid har gjort så blir resultaten samma som tidigare. Om du vill ha andra resultat i livet behöver du förändra ditt sätt att tänka, det du gör eller sättet du gör det på. Om du är nöjd med resultaten, fortsätt på samma väg. Men tänk om du går miste om nåt fantastiskt, tänk om du lär dig nåt nytt på köpet, tänk om du vågar testa något okänt, vågar utmana dig själv och utvecklas…..tänk om…..Här är jag precis innan vi ska påbörja första inspelningsdagen av Hela Sverige Bakar 2017. Helt aningslös om vad som komma skall. Läskigt och alldeles underbart:)

 

 

 

 

 

 

Så här sen kväll innan premiär av Hela Sverige Bakar är det fullt av fjärilar i magen och jag känner en skräckblandad förtjusning. Men hur som helst så vågade jag. Jag vågade kasta mig ut i det totalt okända och jag vågade göra och stå för det som gör mig riktigt glad. Att baka. Och tänk att få dela med sig av den glädjen till andra!

Som ett avslut på denna Äpplets dag bjuder jag på ett recept på supergod Äppelkladdkaka. Håll till godo!

Äppelkladdkaka

Du behöver:

175 g smör

2 ½ strösocker

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2 ¾ dl vetemjöl

2 äpplen

kanel (malen)

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda de torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och ägg. Rör till en slät smet.
  3. Skala och riv äpplena och rör ner de rivna äpplena i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten (ca 23 cm i diameter). Pudra över kanel.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22-30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med lättvispad grädde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *