Knäckiga blåbärspajer

Smulpaj är både lättlagat och ljuvligt gott. Jag gillar när pajen är så där knäckig uppe på. Jag gör gärna minipajer i små aluminiumformar, men receptet fungerar lika bra i en stor form. Receptet räcker till cirka 12 minipajer.

Smulpaj:

150 g smält smör

3 dl havregryn

½ tsk bakpulver

1 ¾ dl strösocker

1 nypa salt

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl ljus sirap

Fyllning:

300 g blåbär

1/2 dl socker

1 msk potatismjöl

Garnering:

Färska blåbär

Citronmeliss

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg ett lager blåbär i portionsformar eller i vanlig form. Blanda socker och potatismjöl och födela över bären. Rör runt försiktigt.
  3. Smulpaj: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smulig deg.
  4. Smula degen över blåbären.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller till pajen är gyllenbrun. Garnera med färska blåbär och lite citronmeliss. Servera gärna med vaniljglass, vispad grädde eller hemlagad vaniljsås.