Långjäst Focaccia med tomat, squash och röd lök

Det här receptet kommer från Pain de Martin, Martin Johanssons bok Bröd, bröd, bröd. Bästa brödboken:)

Deg:

3 g (3 krm) jäst

350g 3 1/2 dl kallt vatten

25 g (2 msk) olivolja

20 g (1 msk) honung

250 g (4 dl) vetemjöl special

200 g (3 1/2 dl) durumvetemjöl

10 g (1 1/2 tsk)mjöl

Fyllning:

ca 10 Cocktailtomater

1/2 Squash

1 Röd lök

Rosmarin

  1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen ska inte knådas, bara röras till den precis går ihop. Jag brukar röra för hand med en trägaffel men det funkar även i en degblandare. Täck med platsfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar. Sätt degen på kvällen, på morgonen är den klar!
  2. Olja en långpanna (med eller utan bakplåtspapper) och skrapa ut degen på plåten. Häll över en msk olivolja och tryck ut degen så att den täcker nästan hela plåten. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
  4. Förbered det du ska strö på. Dela cocktailtomaterna i halvor, hyvla squaschen med en osthyvel och häll rikligt med salt på den och låt den stå (den vätskas ur och blir mjuk då). Stek rödlöken lite försiktigt i olivolja och strö över lite socker.
  5. Pensla degen med olivolja och små gropar i den med fingertopparna. Strö på flingsalt och lägg (tryck försiktigt) ner det du ska strö på foccacian.
  6. Grädda foccacian mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 25 minuter. Servera den gärna nygräddad!

 

 

Hållbarhet och förvaring: Klarar sig fint i en plastpåse ett par dagar, värm den i 150 grader i ugnen i ca 10 minuter.