Folkhälsa | Hållbar livsstil | Hela Sverige Bakar 2017 | Inspiration | Mina tankar och funderingar | Recept | Stress och obalans

Långjäst Foccacia och långsamhetens lov

October 5, 2017

Jag har länge inbillat mig att jag inte är en brödbakerska. Det har liksom inte varit min grej. Har inte riktigt tagit mig tid att sätta mig in hur allt funkar, men samtidigt har jag haft en längtan att grotta ner mig i brödens värld. Både för att jag älskar att äta bröd och att det är ett sånt otroligt hantverk.

 

Så kommer jag till Taxinge Slott och träffar på alla dessa underbara människor som helt hämningslöst delar med sig av sig själva och all sin bakkunskap. Veronika är den ger mig all inspiration för att börja baka långjästa bröd. Sedan jag kom hem från Taxinge är jag helt såld! Herregud, så gott det är med riktigt bra bröd och så bra det blir när man låter saker och ting ta sin tid. När bröd får jäsa med lite lite jäst, ca 3 g för 2 limpor, är det som att naturen får sköta sitt. Det tar tid och så blir det bra. Vi har så bråttom med allt hela tiden och har inte riktigt tid. Det finns ingen genväg till det perfekta brödet,  eller till det där perfekta måendet heller för den delen. Att leva ett harmoniskt och välbalanserat liv känns ibland som en total omöjlighet. Att låta saker och ting ta sin tid och ha tålamod med sig själv och andra kan nog vara en god idé. Att fundera kring det som faktiskt är viktigt i livet, på riktigt kan vara en bra start. Det kan vara en stor utmaning att ens försöka tänka på sin värderingar och det som är viktigt ibland. Det tar tid, det tar kraft och och det tar energi. Låt det ta tid. Långsamt leder också någonstans, som Lisa Nilsson så fint sjunger.

Här kommer receptet på Foccacian jag la ut bilder på Instagram förra veckan. På tal om att vara långsam, så tar det lite tid för mig att skriva ner recept ibland. Långsamt kanske också leder någonstans….

Det här receptet kommer från Pain de Martin, Martin Johanssons bok Bröd, bröd, bröd. Bästa brödboken:)

Deg:

3 g (3 krm) jäst

350g 3 1/2 dl kallt vatten

25 g (2 msk) olivolja

20 g (1 msk) honung

250 g (4 dl) vetemjöl special

200 g (3 1/2 dl) durumvetemjöl

10 g (1 1/2 tsk)mjöl

Fyllning:

ca 10 Cocktailtomater

1/2 Squash

1 Röd lök

Rosmarin

  1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen ska inte knådas, bara röras till den precis går ihop. Jag brukar röra för hand med en trägaffel men det funkar även i en degblandare. Täck med platsfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar. Sätt degen på kvällen, på morgonen är den klar!
  2. Olja en långpanna (med eller utan bakplåtspapper) och skrapa ut degen på plåten. Häll över en msk olivolja och tryck ut degen så att den täcker nästan hela plåten. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
  4. Förbered det du ska strö på. Dela cocktailtomaterna i halvor, hyvla squaschen med en osthyvel och häll rikligt med salt på den och låt den stå (den vätskas ur och blir mjuk då). Stek rödlöken lite försiktigt i olivolja och strö över lite socker.
  5. Pensla degen med olivolja och små gropar i den med fingertopparna. Strö på flingsalt och lägg (tryck försiktigt) ner det du ska strö på foccacian.
  6. Grädda foccacian mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 25 minuter. Servera den gärna nygräddad!

Hållbarhet och förvaring: Klarar sig fint i en plastpåse ett par dagar, värm den i 150 grader i ugnen i ca 10 minuter.

 

 

Må väl,

Jennie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *