Lyxiga gifflar med mandelkräm

Lyxiga gifflar med mandelkräm

Deg:

75 gr smör/margarin
3 dl mjölk (Gräddmjölk 1,5 dl mjölk + 1,5 dl grädde)
50 gr röd jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
7-8 dl vetemjöl

Mandelkräm:
100 g sötmandel, skållad och skalad

1 dl strösocker

1 krm salt

75 g (100g) rumsvarmt smör

1 ägg (2 ägg)

Pensling:
Vispat ägg
mandelspån

Garnering:
Eventuellt lite florsocker

Smält matfettet. Häll i mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i bunken och rör ut den i mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jäsning under bakduk i 45 minuter. Gör under tiden fyllningen: Skålla och skala mandel, socker och salt i en matberedare. Tillsätt smör och mixa ihop. Tillsätt ägget och mixa ihop till en kräm.

Ta upp degen och knåda lätt. Dela i 2 delar och kavla ut varje deg till en stor, tunn, rund kaka. Sporra i 8 tårtbitar. Spritsa en klick mandelkräm vid den breda kanten och rulla in mot mitten till gifflar. Böj dem lätt och lägg dem på en bakplåt till jäsning i 30 min.
Pensla med uppvispat ägg, strö på mandelspån. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.