Min franska pärontarte med konjak och valnötter
Min franska pärontarte med konjak och valnötter
En stor paj eller 4 små pajer
4 mogna päron (gärna Anjou)
1 dl vatten
1 dl xante
1 dl socker
Pajdeg:
150 g (knappt 3 dl) vetemjöl
50 g (knappt en dl) mandelmjöl
90 g (1,5 dl) florsocker
125 g smör
2 äggulor
Frangipanefyllning:
75 g skalad sötmandel eller mandelmjöl
75 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
1 ägg
½ dl vispgrädde
½ msk rivet citronskal
50 g valnötter (grovhackade)
Pajdeg: Sätt ugnen på 190 grader. Blanda mjöl och florsocker. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta ihop med fingertopparna eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter. Kavla ut degen lagom tunt för att sedan täcka pajformarna med degen. Se till att det blir tunt och fint även in mot kanten. Nagga med en gaffel och ställ gärna svalt medan du påbörjar fyllningen. Förgrädda pajskalen i 190 grader i 7-9 minuter.
Fyllning:
Skala, kärna ur och skär päronen i halvor. Skär halvorna i skivor som en solfjäder (inte ända upp till skaftet), behåll gärna skaftet. Koka päronhalvorna halvmjuka i vatten, socker och päronkonjak, ca 5 min (längre om päronen känns hårda). Ta upp päronen och låt lagen koka ner till ca 1 dl.
Fyll de förgräddade pajskalen med frangipanefyllningen. Lägg dina kokta päronen snyggt på mandelsmeten. Toppa päronen med grovhackade valnötter. Grädda pajerna i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
När pajerna är färdiggräddade häller du försiktigt med en sked den kokta lagen över pajerna.