Hela Sverige Bakar 2017 | Recept

Småkakor är väl min grej eller?

October 11, 2017

Småkakor är mitt favoritbakverk. Jag älskar att baka dem, äta dem och att bjuda på dem. Det finns så mycket man kan göra med dessa små godbitar vad gäller smak, utseende och konsistens. Jag gillar att göra riktigt små småkakor, då kan man äta desto fler. Det var besvärligt på plats i tältet när prestationsångesten, ambitionen och tidspressen och allt blandades samman till en enda röra. Att baka 3 olika sorters småkakor på 1,5 timmer är något de flesta aldrig ens skulle överväga att försöka, men i Hela Sverige Bakar-tältet verkar allt vara möjligt. Fullt fokus, planering och inget snack med Tilde var min plan för dagen:)

 

 

Jag kände mig väldigt pressad den här dagen då jag visste att detta tema var min grej. Mycket hade jag börjat förstå kan hända i det där tältet, men inte att min vilande mördeg skulle bli så kall i kylen att den var för hård för att pressa igenom potatispressen för att göra Mormors Gullans vardagsknyten. Helt otroligt, hur är det möjligt????

Jag tar i för kung och fosterland. Till slut kommer min käre vän Andreas till min räddning. Till allas förvåning lyckas han bryta av handtaget på potatispressen. Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta. Andreas är så snäll och fin och vill bara hjälpa till och helst plötsligt står vi där med trasig potatispress. Johan Sörberg inser läget och försöker faktiskt hjälpa mig och föreslår till slut att jag får lösa det hela så gott det går med hjälp av ett rivjärn.

Det blir verkligen inte bra, inte alls som jag tänkt mig. Men hur som helst så står jag där igen med 3 olika sorters småkakor, Mormors Gullans vardagsnystan, Singoallablommor och framtidsdrömmar med smak av citron och lavendel. Allt detta gjordes på 1,5 timme 🙂

 

Jag är så stolt och nöjd att jag bara klarade av alla dessa utmaningar på en och samma gång. Och tänk att diskutera småkaksbak med Birgitta Rasmusson. Som en dröm som blir sann.

Nedan följer recepten på de småkakor jag bakade. Uppdraget var att baka en retrokaka, en nutidskaka och en framtidskaka. Som retrokaka valde jag en underbar liten småkaka som jag bakade tillsammans med min mormor när jag var liten. Hemma hos mormor fanns det alltid nåt gott till kaffet och hon gillade verkligen att lyxa till det i vardagen. Att göra dessa fluffiga härliga nystan av helt vanligt mördeg är riktigt höjdare. Även om mormor inte hade några ingredienser hemma lyckades hon  få till dessa små spröda nystan till eftermiddagskaffet. Det ser inte mycket ut för världen men så goda till en kopp kaffe. Ofta är det enkla bra nog.

Mormor Gullans vardagsnystan

200 g smör
(1 dl) florsocker
3 3/4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

0,5 msk kakao

2-3 msk kallt bryggkaffe eller 2 tsk kaffepulver+0,5 msk vatten eller

Arbeta snabbt ihop ingredienserna i matberedare till en smidig deg. Dela degen i 2 delar. Låt den ena delen av degen ligga kvar i matberedaren och blanda i kakao och kaffe. Låt båda degarna ligga svalt i gladpack 20-30 min. Sätt ugnen på 175°. Pressa lite deg i taget genom en potatispress. Lägg med två teskedar ut små högar med lite av den ljusa och lite av den mörka degen på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Som nutidskaka valde jag att baka Singoallablommor. Jag utgick ifrån vardagen och tänkte att de kakor folk idag äter mest måste vara Singoalla och Ballerina och andra kakor på rulle. De ligger i en praktisk förpackning och smakar helt okej. Jag ville göra en lite lyxigare variant på Singoalla med enkla och rena smaker och i formen av blommor.

Singoallablommor

Kexen:

200 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl florsocker

3 ¾ dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

Smörkräm:

100 g smör

1 ½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Hallon

Syltsocker

Arbeta ihop ingredienserna till kexen i en matberedare. Platta ut och plasta in mördegen och låt stå i kylen ca 30 minuter. Koka under tiden sylten. Följ instruktionen som står på paketen för syltsocker. Låt sylten koka så att den blir ganska hård, nästan mer som marmelad.

Kavla ut degen (jag brukar kavla mellan 2 ark av gladpack) och stansa ut blommor, ca 5 cm diameter. På hälften av kakorna gör du ett hål med en mindre blomma, rundel eller en äppelurkärnare (det är genom detta hål som sylten ska sticka ut). Grädda i ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna. Pudra över lite florsocker på de avsvalnade kexen men små blomsterhål.

Smörkrämen:

Vispa smöret med florsocker och vaniljsocker. Vispa till en bra, ganska fast konsistens.

Montering:

Ta ett kex utan hål och bred på ett jämt lagom tjockt lager med smörkräm. Lägg en liten klick sylt i mitten på smörkrämen. Sätt på locken och dina singoallablommor är klara.

 

Jag valde att göra min framtidssmåkaka som lyxiga framtidsdrömmar med smak av lavendel och citron. Jag har pluggat i södra Frankrike och älskar allt som har med fransk kultur, mat, dryck, bakverk, språk mm att göra.  Doften av lavendel och citron gör att jag drömmer mig bort. Jag tycker det är så viktigt att drömma här i livet och att våga göra det man drömmer om. Jag tror att småkakor kommer blir mer och mer populärt framöver och jag tänker att man kan lyxa till de kakor som redan finns istället för att hitta på nytt hela tiden. Ta vara på det som finns helt enkelt.

Framtidsdrömmar med smak av lavendel och citron

150 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl neutral olja
1 citron, rivet skal

2 msk torkad lavendel
5 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt

Vispa smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan under omrörning. Lägg gärna lavendelblommorna i en mortel och mortla dem lite. Ta gärna bort de små strån och annat som inte riktigt gör sig i kakor. Blanda mjölet med hjorthornssaltet och arbeta ihop det med övriga ingredienser till en deg. Vänd ner citronskal och torkade lavendelblommor i smeten. Forma degen till små små runda kulor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15-18 min i 150 grader.

Citronsmörkräm med vit choklad

100g rumsvarmt smör

1.5 dl florsocker

2 msk rivet citronskal

1 msk pressad citron

150 g vit choklad

Smörkräm: Smält den vita chokladen och låt den svalna. Vispa ihop övriga ingredienserna till fyllningen med elvisp. Häll sist i den vita chokladen. Blanda försiktigt.

Bred ganska rikligt med smörkräm på en dröm och sätt ihop den med en annan dröm. En lyxig dubbeldröm!

 

Låt väl smaka!

Allt gott,

Jennie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *