Blåbärsmazariner

Blåbärsmazariner

Ca 25 stycken

Mördeg:

1 dl strösocker

200 g rumstempererat smör

1 nypa salt

5 dl vetemjöl

15-30 g vatten

Mazarinfyllning:

200 g rumstempererat smör

400 g riven mandelmassa (Gör gärna egen mandelmassa, http://www.jennieeverman.se/min-hemgjorda-mandelmassa/)

0,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

0,5 dl vetemjöl

100-150 g tinade frysta blåbär

Aprikotyr:

Aprikossylt

Blåbärsglasyr:

Ca 50 g tinade frysta blåbär

florsocker

Mördeg:

Blanda socker, smör och salt till en jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning, och tillsätt lite vatten i taget, så att degen går ihop. Låt degen vila i kylen i 30 minuter innan du kavlar ut den till en ca 3 mm tjock platta och fodra sedan formarna. Använd gärna mandelmusselformar eller aluminiumformar. Ställ formarna på en plåt. Jämna till alla kanter med en liten vass kniv. Lägg ca 1 tsk tinade blåbär i varje form. Nu är det dags att göra fyllningen.

Fyllning:

Riv 400 g mandelmassa på ett rivjärn eller i maskin. Blanda mandelmassan med 0,5 dl socker. Tillsätt 200 g rumtempererat smör och rör till en slät massa. Jag brukar använda min assistent på lägsta hastighet. Tillsätt de 3 äggen, ett i taget, under fortsatt omrörning. Vänd sist i mjölet för hand. Rör inte för mycket i fyllningen, då för mycket luft i smeten kan göra så att fyllningen pöser över vid gräddningen. Fyll formarna (över blåbären) till två tredjedelar med mazarinfyllningen, använd gärna spritspåse, funkar även att fylla formarna med sked.

Grädda mazarinerna i 200 graders ugnsvärme i 15-18 minuter. Ta ut dem ur ugnen, strö lite socker på mazarinerna och vänd dem genast upp och ner på en kall plåt med bakplåtspapper. Låt dem svalna i formarna med den gräddade sidan nedåt.

Innan du brer på glasyr på dina mazariner bör en aprikotyr penslas på ytan. Det gör att ytan behåller sin glans, annars suger mazarinen åt sig fukten i glasyren och ytan blir matt. Värm lite aprikossylt i micron och sila. Pensla sedan på mazarinerna. Detta är så klart inte nödvändigt, men det gör att dina mazariner ser extra proffsiga och glansiga ut.

Vill du frysa in mazarinerna gör det innan de glaseras! De klarar sig fint i frysen i minst 3 månader utan glasyr. Mazariner håller sig minst en vecka i rumstemperatur.

Glasyren:

Mosa 50 g blåbär och blanda med florsocker, lite i taget till en tjock glasyr. Då det är vätska i bären behövs inget vatten. Bred glasyren på mazarinerna när de svalnat.

Njut och bjud in familj och vänner till en riktig tant-fika!