Jennies syrliga äpple- och kanel sockerbullar

Jennies syrliga äpple- och kanel sockerbullar

Deg:

50 g jäst

150 g smör

0,5 liter mjölk

2 dl sirap

3 g (o,5 tsk) salt

6 g (2 tsk) kardemumma, finmalen

ca 850 g vetemjöl (ca 14 dl) vetemjöl

Fyllning:

Äppelcurd:

750 g skalade äpplen i minder bitar (gärna en syrlig sort)

1 citron (saften)

225 g- 270 g (2,5-3 dl) socker

100 g smör

2 ägg

25 g smör

1-2 tsk kanel

Pensling och garnering: Smält smör, socker- och kanelblandning

Gör så här:

Deg:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm degspadet till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Blanda i sirap, salt, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg, Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.

Fyllning:

Skala äpplen och skär dem i mindre bitar. Lägg i en gryta och pressa över citronsaft och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme, rör om då och då, tills det blivit mos. Sila moset och lägg över moset i en ny och ren kastrull. Rör ner socker, smör och uppvispat ägg. Smaka av hur sött du vill ha det. Värm upp blandningen under omrörning. Blandningen ska inte koka utan bara sjuda och du rör hela tiden tills det tjocknar(tar ca 10 min beroende på hur fast du vill ha det).

Häll över på ren burk och förvara i kylen.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen av degen och stansa ut lagom stora bullar (ca 10 cm i diameter). Bred på lite smör, strö lite kanel och sist spritsa en lagom klick med äppelcurd och nyp ihop. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter eller tills bullarna har fått fin färg. Smält smöret. Pensla bullarna med smält smör när de fortfarande är varma och doppa dem i socker och kanelblandningen.