Rom-russinnystan med smak av apelsin

Rom-russinnystan med smak av apelsin

Deg:

50 g jäst

150 g smör

0,5 liter mjölk

2 dl sirap

o,5 tsk salt

Rivet skal av 2 apelsiner

ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g smör

1 ½ dl ljust muscavadosocker (funkar även med strösocker)

3-4 msk rom

Skal av 1 apelsin

Ev lite saft från apelsin beroende på tycke och smak

1 dl sultanrussin

1-2 msk rom

Pensling och garnering:

1 ägg

Sockerlag (1 dl vatten + 1 dl socker + rom)

 

Skal av en apelsin eller kanderade apelsinskal (hann inte med att göra dessa i programmet, men det blir himlans gott med kanderade apelsinskal:) Mitt recept på kanderade apelsinskal hittar du längst ner.

Lägg sultanrussinen i en skål tillsammans med några msk mörk rom.

Deg: Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm degspadet till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Blanda i sirap, salt, apelsinskal och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Gör under i tiden smörkrämen. Vispa smör, socker, rom och apelsinsskal. Vispa väl och smaka av. Ställ smörkrämen åt sidan. Ta upp russinen från rommen och hacka russinen i mindre bitar.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar. Kavla ut den till rektangulär (30×60 cm). Bred smörkrämen och russin på hela degen och vik ihop. Skär i remsor som du snor ihop till ett nystan och lägger i bakform placerad i en muffinsplåt. Låt jäsa 30 minuter.

Vispa ägget och pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 225 gr i ca 8-10 minuter. När bullarna kommer ut från ugnen pensla dem med sockerlag smaksatt med rom samt rivet apelsinskal eller helst kanderade apelsinskal.

Kanderade apelsinskal:

2 apelsiner

1 ½ dl socker

2 dl vatten

1 msk ljus sirap

Tvätta apelsinerna i ljummet vatten. Skär sedan skalet i långa tunna remsor, undvik att få med det vita som smakar beskt. Skär remsorna i tunna strimlor. Fyll en rymlig kastrull med vatten. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka i cirka 5 minuter. Sila bort vattnet och upprepa samma sak 3 gånger. Koka upp socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull över låg värme till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på låg värme i cirka 15 minuter eller tills lagen har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Lyft upp skalen och vänd runt dem i strösocker så att de blir täckta. Spara lagen och blanda den med rom. Pensla sedan de nygräddade bullarna med sockerlagen och strö över kanderade apelsinskal.