Familjeliv | Hållbar livsstil | Hela Sverige Bakar 2017 | Inspiration | Recept | sorg | Stress och obalans

Sorg, glädje och så lite paj

November 7, 2017

Tänk att det ikväll redan är dags för avsnitt 7 av 12 av årets säsong av Hela Sverige Bakar. Och jag är fortfarande med. Det är så mycket mer än jag någonsin kunnat drömma om. Stressen och pressen jag kände under inspelningen av programmet går faktiskt inte att beskriva. Men jag kämpade verkligen med att försöka njuta av stunden och ta in att jag faktiskt är en av de utvalda till att få baka i det där tältet. Och mest av allt att kunna smutsa ner hur många bunkar, slevar och vispar jag ville utan att behöva diska själv! Jag är nog mest förvånad över att jag faktiskt hade något att presentera för juryn efter varje bak:)

 

Förra veckans avsnitt var tungt för mig. Jag visste under hela inspelningen att Tilde skulle komma och fråga mig om Saga, vår dotter som dog i min mage i sen graviditet, för ca 2 år sedan. Jag vill prata om det. Jag vill dela med mig. Jag vill sprida hopp. Jag vill dela med mig av min sorg. Jag vill sprida tröst och förståelse. Men, det är ändå så svårt.

 

Mitt i all stress, press och prestationsångest i detta kokheta tält kommer så Tilde och släpper bomben. För mig är det mitt liv, vår familjs liv varje dag, hela tiden. Det är en väldigt märklig situation att vara i, det där när ens alldeles egna liv helt plötsligt blir allas mardröm. Och mitt i allt är vi faktiskt ändå ok. Sorg och glädje går hand i hand. Saga finns med mig hela tiden. Vi pratar om henne hemma nästan varje dag. Och så fort Svante är stor nog att förstå kommer vi berätta för honom om hans vackra fina storasyster som tillsammans med de allra finaste storebröder kommer finnas vid hans sida genom livet. Sorgen finns här med mig hela tiden, men det gör också tacksamheten och glädjen för allt fint i livet. Det är som att glädjen är mer innerlig tack vare Saga. Valen i livet är enklare tack vare Saga. Ljuset är ljusare och mörkret är mörkare. Allt blir liksom lite mer. Mitt deltagande i Hela Sverige Bakar är en hyllning till livet, lusten och glädjen. Jag har bestämt att det är precis det som ska styra mitt liv. Lusten och glädjen. Det vet jag att Saga hade tyckt om. Det är lika bra att passa på att ha riktigt roligt när det erbjuds, skiten kommer och knackar på förr eller senare. Var så säker.

Ta hand om dej,

Jennie

Nedan bjuder jag på mina pajrecept från Hela Sverige Bakar 2017.

Solig krämig ananaspaj

Pajdeg:

150 g (knappt 3 dl) vetemjöl

50 g (knappt en dl) mandelmjöl

90 g (1,5 dl) florsocker

125 g smör

2 äggulor

3 g (1 tsk) kanel

Fyllning

Sätt ugnen på 190 grader. Blanda mjöl, florsocker och kanel. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta ihop med fingertopparna eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter. Kavla ut degen lagom tunt för att sedan täcka pajformarna med degen. Se till att det blir tunt och fint även in mot kanten. Nagga med en gaffel och ställ gärna svalt medan du påbörjar fyllningen. Förgrädda pajskalen i 190 grader i 7-9 minuter. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Vispa ihop allt utom ananasen till fyllningen med en handvisp. Rör ner ananasen och häll sedan smeten i pajformarna. Grädda pajerna i ugnen i 15 minuter.

Dekorera halva pajen med hallon, blåbär, skurna jordgubbar, citronmeliss och en klick spitsad grädde. Låt ¼ av pajen synas som en symbol för solen och ljuset.

Min franska pärontarte med konjak och valnötter

3 mogna päron (gärna Anjou)

1 dl vatten

1 dl xante

1 dl socker

Pajdeg:

150 g (knappt 3 dl) vetemjöl

50 g (knappt en dl) mandelmjöl

90 g (1,5 dl) florsocker

125 g smör

2 äggulor

Frangipanefyllning:

75 g skalad sötmandel eller mandelmjöl

75 g rumsvarmt smör

¾ dl strösocker

1 ägg

½ dl vispgrädde

½ msk rivet citronskal

50 g valnötter

Pajdeg: Sätt ugnen på 190 grader. Blanda mjöl och florsocker. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta ihop med fingertopparna eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter. Kavla ut degen lagom tunt för att sedan täcka pajformarna med degen. Se till att det blir tunt och fint även in mot kanten. Nagga med en gaffel och ställ gärna svalt medan du påbörjar fyllningen. Förgrädda pajskalen i 190 grader i 7-9 minuter.

Fyllning:

Skala, kärna ur och skär päronen i halvor. Skär halvorna i skivor som en solfjäder (inte ända upp till skaftet), behåll gärna skaftet. Koka päronhalvorna halvmjuka i vatten, socker och päronkonjak, ca 5 min (längre om päronen känns hårda). Ta upp päronen och låt lagen koka ner till ca 1 dl.

Fyll de förgräddade pajskalen med frangipanefyllningen. Lägg dina kokta päronen snyggt på mandelsmeten. Toppa päronen med flagad mandel. Grädda pajerna i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

När pajerna är färdiggräddade häller du försiktigt med en sked den kokta lagen över pajerna.

 

Sweetiepaj med persika och hallon

 Pajdeg:

150 g (knappt 3 dl) vetemjöl

50 g (knappt en dl) mandelmjöl

90 g (1,5 dl) florsocker

125 g smör

2 äggulor

Fyllning:

3 persikor

cirka 300 g (3,5 dl) färska hallon

2 tsk citron saft

12 g (1 msk) potatismjöl

15-25 g (1-2 msk) socker

3-6 g (1-2 tsk) malen ingefära

en nypa salt

1 ägg

2 msk grädde

ca 40 g (ca 3 msk) råsocker

Pajdeg:

Sätt ugnen på 190 grader. Blanda mjöl och florsocker. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta ihop med fingertopparna eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter. Kavla ut degen lagom tunt för att sedan täcka pajformarna med degen. Se till att det blir tunt och fint även in mot kanten. Nagga med en gaffel och ställ gärna svalt medan du påbörjar fyllningen. Förgrädda pajskalen i 190 grader i 7-9 minuter. Lägg degen du inte använder i kylen då den senare ska kavlas och användas till lock på pajen.

Fyllning:

Skär persikorna i lagom stora klyftor (behåll skalet på då det blir godare och inte så slemmigt så). Stek persikor, socker, citron och ingefära tills frukten mjuknat. Rör försiktigt i blandningen så inte persikorna blir till mos. Lägg hallonen i en skål och blanda dem med potatismjölet.

Fyll det förgräddade pajskalet med persikoblandningen och hallon. Börja med persikor, sedan hallon. Försök lägga fyllningen lite toppigt i pajformen. Kavla ut pajdegen till locket och stansa hjärtan. Vispa ägg och grädde lätt och pensla hjärtanen med blandningen och strö lite råsocker på varje hjärta. Detta gör att ytan på pajen blir fin. Täck sedan pajfyllningen med hjärtan. Börja i ytterkanten och lägg den rundade delen på hjärtanen mot kanten och fyll på i ett jämnt och fint mönster. Spara ett litet hål i mitten och låt ett hallon kika ut. Baka i cirka 18-20 minuter i ugnen 200 grader.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *