Sweetiepaj med persika, hallon och ingefära

Sweetiepaj med persika, hallon och ingefära

En stor paj eller 4 små pajer

Pajdeg:

150 g (knappt 3 dl) vetemjöl

50 g (knappt en dl) mandelmjöl

90 g (1,5 dl) florsocker

125 g smör

2 äggulor

Fyllning:

3 persikor

cirka 300 g (3,5 dl) färska hallon

2 tsk citron saft

12 g (1 msk) potatismjöl

15-25 g (1-2 msk) socker

3-6 g (1-2 tsk) malen ingefära

en nypa salt

1 ägg

2 msk grädde

ca 40 g (ca 3 msk) råsocker

Pajdeg:

Sätt ugnen på 190 grader. Blanda mjöl och florsocker. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta ihop med fingertopparna eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter. Kavla ut degen lagom tunt för att sedan täcka pajformarna med degen. Se till att det blir tunt och fint även in mot kanten. Nagga med en gaffel och ställ gärna svalt medan du påbörjar fyllningen. Förgrädda pajskalen i 190 grader i 7-9 minuter. Lägg degen du inte använder i kylen då den senare ska kavlas och användas till lock på pajen.

Fyllning:

Skär persikorna i lagom stora klyftor (behåll skalet på då det blir godare och inte så slemmigt så). Stek persikor, socker, citron och ingefära tills frukten mjuknat. Rör försiktigt i blandningen så inte persikorna blir till mos. Lägg hallonen i en skål och blanda dem med potatismjölet.

Fyll det förgräddade pajskalet med persikoblandningen och hallon. Börja med persikor, sedan hallon. Försök lägga fyllningen lite toppigt i pajformen. Kavla ut pajdegen till locket och stansa hjärtan. Vispa ägg och grädde lätt och pensla hjärtanen med blandningen och strö lite råsocker på varje hjärta. Detta gör att ytan på pajen blir fin. Täck sedan pajfyllningen med hjärtan. Börja i ytterkanten och lägg den rundade delen på hjärtanen mot kanten och fyll på i ett jämnt och fint mönster. Spara ett litet hål i mitten och låt ett hallon kika ut. Baka i cirka 18-20 minuter i ugnen 200 grader.